بسیاری از افراد برخلاف راه های متفاوت برای مهاجرت از راه پناهندگی اقدام می کنند. مهاجرت از طریق پناهندگی به کشورهای اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ رو به افزایش است به همین دلیل کشورهای اتحادیه به همراه نروژ ؛ سوئیس و لیختن اشتاین و ایسلند قانون دوبلین را به وجود آورده تا جمعیت پناهندگان را کنترل کنند. طبق این قانون درخواست پناهندگی شما تنها توسط یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا بررسی خواهد شد و شما قادر به انتخاب نیستید . در ادامه بیشتر با این قانون آشنا خواهید شد.
قانون دوبلین و تغییرات آن در طی زمان
همانطور که گفتیم پناهنده قادر به انتخاب کشور برای پناهندگی نخواهد بود و به هر کشوری که وارد شود آن کشور مسئول رسیدگی به پرونده می شود.
به عنوان مثال اگر وارد کشور استرالیا شوید و این کشور رسیدگی به پرونده را به کشور یونان بسپارد شما هیچ حقی ندارید که بخواهید در یونان بمانید.
قانون دوبلین در طی زمان تغییر کرده و قانون دوبلین ۲ و ۳ به وجود آمده که همان قانون اول با کمی تغییرات بدون نفع برای پناهنده می باشد.
تغییر قانون دوبلین ۲ به ۳ موضوع انتخاب کشور برای رسیدگی به پرونده فرد پناهنده مطرح شد.
شرایط نگهداری از پناهنده ها بسیار بد بوده و کمپ موریا یکی از کمپ هایی است که پناهنده ها را در آنجا نگه داشته و گفته شده که شبیه زندان در هوای آزاد است.
شرایطی که کشورها برای پناهنده ها به وجود می آورند صدای فعالان حقوق بشر را در آورده اما تغییراتی در این شرایط ایجاد نشده است.
در قانون دوبلین ۳ حق اعتراض به پناهنده داده شده است.
یکی از قوانین دیگر که در قانون دوبلین ۳ به وجود آمده کوتاه شدن انتقال فرد پناهجو به کشور مورد نظر و تغییراتی درباره افراد زیر ۱۸ سال می باشد.
در تغییرات جدید فرد پناهجو باید در مرحله اول با قوانین پناهندگی آشنا شده و مصاحبه ای در صورت نیاز در حضور مترجم با وی انجام گیرد.
شرایط استفاده از این قانون برای پناهنده شدن
شرایطی برای استفاده از قانون دوبلین در پناهندگی وجود دارد از جمله :
اگر فرد پناهجو بزرگسال بوده و یکی از اعضای خانواده وی پناهنده کشور باشد آن کشور باید به پرونده این فرد نیز رسیدگی کند.( اعضای خانوده شامل همسر و شریک زندگی فرد و کودک خردسال ازدواج نکرده می باشد )
اگر فرد پناهنده ویزا داشته باشد کشوری به پرونده وی رسیدگی خواهد کرد که ویزای او را صادر کرده و فرد پناهنده تا ۶ ماه بعد از باطل شده ویزا می تواند از همان کشور درخواست پناهندگی بگیرد.
اگر درخواست پناهندگی در سالن فرودگاه یکی از کشورهای عضو قانون دوبلین مطرح شود همان کشور مسئول رسیدگی به پرونده خواهد بود.
اگر این درخواست در سالن فرودگاه کشورهای دیگر مطرح شود کشور یونان باید به پرونده فرد پناهنده رسیدگی کند.
اگر فرد پناهنده یک کودک بی سرپرست باشد و پدر یا مادر ؛ عمه یا عمو ؛ خاله یا دایی ؛ پدر بزرگ یا مادر بزرگش پناهنده قانونی یکی از کشورهای عضو دوبلین باشد همان کشور باید به پرونده پناهندگی این کودک نیز رسیدگی کند. ( در غیر اینصورت یونان مسئول رسیدگی به پرونده او خواهد بود )
اگر فرد متقاضی پناهندگی به صورت غیرقانونی وارد یکی از کشورهای عضو دوبلین شود همان کشور باید به پرونده وی رسیدگی کند و مدت درخواست پناهندگی باید دوازده روز بعد از تاریخ ورود به کشور باشد.
اگر فرد به مدت پنج ماه به طور مداوم در یک کشور عضو دوبلین حضور داشته باشد می تواند درخواست پناهندگی داده و همان کشور باید به درخواست او رسیدگی کند.
اگر فرد پناهنده کارت اقامت داشته باشد و این کارت توسط کشور عضو قانون دوبلین صادر شده باشد باید به پرونده وی در همان کشور رسیدگی شود.
اگر فرد پناهجو چندین ویزا داشته باشد با توجه به تاریخ و مدت ویزا می تواند برای پناهجویی در کشورهای اروپایی درخواست دهد.
زیرپا گذاشتن قانون دوبلین
در صورتی می توان قانون دوبلین را در نظر نداشت که شامل شرایطی بود که این قانون برای فرد در نظر گرفته نخواهد شد.
این شرایط شامل موارد زیر میشود :
فرد پناهجو بیماری داشته باشد که شرایط برگشت به کشور خود را نداشته باشد.
زمان دریافت پاسخ از کشوری که مسئول رسیدگی به پرونده پناهجویی وی بوده بیشتر از مدت تعیین شده باشد.
فرد پناهنده بی سرپرست و زیر ۱۸ سال باشد.
همسر فرد متقاضی پناهندگی در یکی از کشورهای اتحادیه اروپا اقامت داشته باشد.
زیر پا گذاشتن یا به عبارتی دور زدن قانون دوبیلن به معنای پذیرش پناهندگی فرد متقاضی نیست.
این شرایط یعنی برخورد با یک مانع و برگشت به اول مسیر برای درخواست پناهندگی خواهد بود.
اگر وضعیت شما شامل قانون دوبلین نشود باید از پورسه ی دیگری پناهندگی را دنبال کرد.
کشورهای عضو این قانون برای پناهندگی
یونان
مجارستان
لیختن اشتاین
اتریش
انگلستان
اسلوواکی
اسلوونی
استونی
ایسلند
ایتالیا
لوکزامبورگ
رومانی
نروژ
ایرلند
اسپانیا
هلند
سوئیس
سوئد
دانمارک
جزیره مالت
پرتغال
جمهوری چک
فنلاند
کرواسی
قبرس
فرانسه
لتونی
لهستان
لیتوانی
بلغارستان
بلژیک
به این کشورها کشورهای دوبلین گفته شده و تمامی قوانین دوبلین در آنها برای پناهندگی اجرا خواهد شد.